Cecilia Bengolea & François Chaignaud - DFS | Stadsschouwburg Amsterdam

datum: zaterdag 15 juli 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
Cecilia Bengolea  François Chaignaud - DFS | Stadsschouwburg Amsterdam

Cecilia Bengolea & François Chaignaud / Compagnie Vlovajob Pru (FR) - DFS
Nederlandse première

Een explosie van originaliteit, creativiteit en humor

“Op de dansvloer zijn ze net tovenaars. Ze creëren vrijheid en magie, voor ons en voor het publiek.” Aldus een van de dansers van het dansgezelschap Vlovajob Pru over choreografen Cecilia Bengolea en François Chaignaud.

Magie is misschien een groot woord, maar wonderlijk is het zeker: de combinatie van Jamaicaanse music hall met de dertiende-eeuwse gezangen van Guillaume de Machaut. Op spitzen. Het is te zien in DFS, een choreografie van een bijzonder duo: zij komt uit Buenos Aires en belandde op het podium via de streetdance, hij groeide op in het Franse Rennes en danst al vanaf zijn zesde. Allebei brachten ze buiten de dansstudio vele uren door in de collegebanken. Chaignaud studeerde geschiedenis van het feminisme, Bengolea filosofie en kunstgeschiedenis. Maar ook voor een partijtje boksen of een goede striptease draait ze haar hand niet om.

Hun veelzijdige ervaring heeft ze geleerd buiten de kaders te denken. Ze werken graag samen met couturiers, beeldend kunstenaars, cineasten, fotografen en musici. Cecilia Bengolea benadert dans het liefst als een bewegend kunstwerk. François Chaignaud is altijd op zoek naar een combinatie met zang, of het nu vergeten liederen zijn uit het begin van de twintigste eeuw of eeuwenoude polyfone melodieën. Sinds 2005 werken ze samen in de Compagnie Vlovajob Pru. “Ms. Bengolea and Mr. Chaignaud know how to get a viewer’s attention”, oordeelde de New York Times over hun eerste werk Pâquerette. Die aandacht wisten ze op zich gericht te houden. In 2015 werd het duo als eerste uitgenodigd om nieuw werk te maken voor het Tanztheater Wuppertal na het overlijden van oprichter en dansicoon Pina Bausch. Het resultaat was de succesvolle voorstelling The Lighters’ Dancehall Polyphony, met koorzang, Jamaicaanse dans en rap. In DFS vervolgen Bengolea en Chaignaud de ingeslagen weg. De polyfone en Georgische zang komt van hem, de Jamaicaanse dance hall, afgeleid van de reggae, van haar.

bron: https://www.facebook.com/events/1415028048535700/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Amsterdam | 112 alarmeringen Amsterdam | Goedkoop Tanken in Amsterdam | Supermarkten in Amsterdam | Weerbericht Amsterdam