KennisCafé Bier: van gist tot glas | De Balie

datum: maandag 19 juni 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
KennisCafé Bier  van gist tot glas | De Balie

Grote bierbrouwers hebben een geheim: hun gist. Zonder gist geen bier. Het levende organisme is de drijvende kracht achter bier, het zet de suikers om in koolzuur en alcohol, en is bepalend voor de smaak. Wat is er zo bijzonder aan het brouwersgist dat het zo strikt geheim is?

Wij Nederlanders tikken een litertje of 85 aan bier per jaar achterover. Maar in de Middeleeuwen vloeide het gerstenat pas echt rijkelijk. Het drinkwater was zo smerig dat je maar beter bier kon drinken voor je gezondheid en dat deed men dan ook massaal. Was iedereen de hele dag door dronken?

Het KennisCafé duikt op deze zomeravond in de wereld van bier: hoe maak je het? Wat is de rol van gist, gerst, mout en hop? Wat bepaalt de smaak? Wanneer werd er voor het eerst bier gebrouwen? Welke rol speelde bier in de samenleving?

Met o.a.:
✔ Henri Reuchlin, BIERburo, coördinator Stichting bieropleidingen Nederland
✔ Leen Alberts, docent Middeleeuwse geschiedenis Universiteit Leiden en Hogeschool Utrecht.
✔ Teun Boekhout, gistdeskundige van het Westerdijk instituut en aan de UvA
✔ Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) praat met wetenschappers, bierliefhebbers en brouwers over het eeuwenoude drankje.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, NEMO Science Museum en De Balie

bron: https://www.facebook.com/events/467313490273014/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Amsterdam | 112 alarmeringen Amsterdam | Goedkoop Tanken in Amsterdam | Supermarkten in Amsterdam | Weerbericht Amsterdam