NJO Muziekzomer: NJO olv Mark Wigglesworth | Het Concertgebouw Amsterdam

datum: vrijdag 18 augustus 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
NJO Muziekzomer  NJO olv Mark Wigglesworth | Het Concertgebouw Amsterdam

Simone Lamsma - viool

Tijdens de Muziekzomer presenteert het Nationaal Jeugd Orkest onder aanvoering van Mark Wigglesworth een gevarieerd programma met een bonte stoet aan meesterwerken. Het concert begint met twee delen uit de Romantische opera Tannhäuser van Wagner. Met een rebellerende kunstenaar als hoofdpersoon en liefde, zinnelijkheid en passie als thema’s zorgt dit negentiende-eeuwse operawerk voor een opwindend begin van de avond.

De Tsjechische Erich Korngold staat bekend als een van de grondleggers van de filmmuziek. Als kind gaf hij concerten door heel Europa, maar in de jaren dertig moest hij zoals veel joden uitwijken naar Amerika. In Hollywood brak hij door als filmcomponist, maar toen het gevaar in Europa geweken was legde hij zich weer toe op concertmuziek. Het eerste werk dat hij toen schreef was zijn Vioolconcert uit 1945, opgedragen aan Alma Mahler. Wij zijn er trots op dat topsolist Simone Lamsma dit virtuoze stuk met ons Nationaal Jeugd Orkest komt spelen.

Na al deze klankenpracht volgt het spectaculaire slotstuk van de avond: Petroesjka van de baanbrekende componist Igor Stravinsky, een ballet geschreven voor Sergej Diaghilevs’ Ballets Russes. Petroesjka – de Russische Jan Klaassen – is een onooglijke pop van zaagsel en stro, die evenwel kan liefhebben als geen ander. Zoals alle balletmuziek die Stravinsky componeerde, veroverde ook Petroesjka al snel de concertzalen. Met het bekende polytonale Petroesjka-akkoord als leidmotief van het hoofdpersonage, de snel wisselende ritmes van de ouverture en het spannende vierde bedrijf is dit werk van begin tot eind fascinerend.

Kaarten voor dit concert kunt u bestellen via Het Concertgebouw: tinyurl.com/y8tqsza8
Het concert maakt deel uit van de serie Robeco SummerNights.

bron: https://www.facebook.com/events/150469252167852/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Amsterdam | 112 alarmeringen Amsterdam | Goedkoop Tanken in Amsterdam | Supermarkten in Amsterdam | Weerbericht Amsterdam