Robyn Orlin - And so you see | Theater Bellevue

datum: dinsdag 4 juli 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
Robyn Orlin - And so you see | Theater Bellevue

Robyn Orlin (ZA)
And so you see ... our honourable blue sky and ever enduring sun... can only be consumed slice by slice …
Nederlandse première

IJzersterke, gelaagde solo met rasperformer Albert Ibokwe Khoza

“Albert Khoza laat zien dat hij voor niets of niemand bang is in zijn uitbeelding van de excessen van de zeven hoofdzonden.” Zo schreef een recensent over de solo die de Zuid-Afrikaanse choreografe Robyn Orlin (Johannesburg, 1955) maakte voor de jonge performer Albert Ibokwe Khoza.

Zuid-Afrika kreeg in 1996 weliswaar met het afschaffen van de Apartheid een nieuwe Grondwet die sociale en raciale gelijkheid moest garanderen, maar de praktijk is weerbarstig. Twintig jaar later worstelt het land nog altijd met problemen als homofobie, genderongelijkheid en een afkeer voor ieder die afwijkt van de mainstream. Orlin zou Orlin niet zijn als ze zich daar niet tegen zou verzetten, met ferme kritiek maar met minstens zoveel humor en grotesk commentaar. In haar voorstellingen keerde ze zich de laatste twee decennia al tegen Apartheid, racisme, de verspreiding van aids en vrouwenonderdrukking.

Ditmaal doet ze dat doeltreffender dan ooit. In haar voorstelling And so you see ... our honourable blue sky and ever enduring sun... can only be consumed slice by slice … daagt ze de geschiedenis en de tradities van haar land uit. Orlin: “Waarom kun je niet tegelijkertijd gay en behoudend zijn? (...) Waarom kun je geen wereldburger zijn en tegelijkertijd Zuid-Afrikaan?” De samenwerking tussen haar en Khoza, een jonge gay-performer uit Soweto, levert theatraal vuurwerk op. De rake uitdrukking die Khoza met zijn lichaam geeft aan Orlins thema, de zeven doodzonden gerelateerd aan de genderdiscriminatie en homofobie in het hedendaagse Zuid-Afrika, komt recht uit zijn hart. Schaamteloos, grotesk, humorvol, liefdevol en bij vlagen vertederend laveert hij tussen hebzucht, hoogmoed, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid. Orlin zelf noemt haar show “a requiem to humanity”.

Orlin woont en werkt afwisselend in Johannesburg en Berlijn. We nodigden haar al een paar keer eerder uit op Julidans (in 2005, 2008, 2009 en 2014) en in Stadsschouwburg Amsterdam.

bron: https://www.facebook.com/events/710493649122089/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Amsterdam | 112 alarmeringen Amsterdam | Goedkoop Tanken in Amsterdam | Supermarkten in Amsterdam | Weerbericht Amsterdam