Veertien zakkenrollers aangehouden tijdens Gay Pride

maandag 3 augustus 2015

Amsterdam - Tijdens de Amsterdam Gay Pride, die van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus plaatsvond, zijn in totaal 14 zakkenrollers op heterdaad aangehouden. De verdachten komen uit Polen, Roemeni en Nederland. Vorig jaar werden tijdens de Gay Pride 19 verdachten van zakkenrollerij aangehouden. In de gehele week deden vorig jaar 180 mensen aangifte. Op dit moment hebben 155 mensen aangifte gedaan van zakkenrollerij. Ondanks dat het aantal aangiften de komende dagen nog zou kunnen stijgen - omdat mensen soms pas later aangifte doen - wil de politie de voorzichtige verwachting uitspreken dat het aantal slachtoffers gedaald is ten opzichte van vorig jaar, terwijl het dit jaar veel drukker was.

Tijdens de Gay Pride waren enkele tientallen agenten in deAmsterdamse binnenstad op zoek naar zakkenrollers. Zij surveilleerden zowelopvallend als onopvallend door de straten van het centrum. De politie had extraaandacht voor de locaties waar vorig jaar de meeste zakkenrollers haddentoegeslagen.

Op zaterdag 1 augustus - de dag van de botenparade - waren extrapolitiemensen beschikbaar om te reageren op heterdaad meldingen, waarbij eentelefoon met een Find my phone app gestolen was. Met zo?n app kan de locatie vanhet gestolen toestel getraceerd worden. In totaal kreeg de politie viermeldingen binnen. In een geval leidde dit tot succes en kon de politie totaanhouding overgaan. Bij deze aangehouden verdachten trof de politie vijftelefoons aan. Deze telefoons zijn inmiddels terug bij de eigenaren. Een andereverdachte had zeven telefoons in bezit. Slachtoffers die hun telefoon missenworden opgeroepen om aangifte te doen, zodat wij de toestellen terug kunnengeven.

In 2014 was er sprake van verdachten met diversenationaliteiten. Daarnaast ziet de politie bij het fenomeen zakkenrollenregelmatig dat er sprake is van rondtrekkende dadergroepen die diverse landenbezoeken. Vandaar dat ook dit jaar tijdens de Gay Pride internationaal issamengewerkt Onder andere met twee aanwezige Roemeense politiemensen. Op hetmoment dat agenten een verdachte aanhielden keken informatiespecialisten ininternationale politiesystemen of de aangehouden verdachte bijvoorbeeld aleerder was veroordeeld voor een soortgelijk feit en of hij gesignaleerd stond ineen ander land. Ook keek de politie of de verdachte gesignaleerd stond in eenander land en of de verdachte al eerder gepakt was in soortgelijke zaken. Ditkan gevolgen hebben voor de strafmaat.

Net als vorig jaar werd er in de strijd tegen zakkenrollerijintensief samengewerkt met onder meer de gemeente en partners zoals KoninklijkeHoreca Nederland en de organisatie van Amsterdam Gay Pride. Voorafgaand aan dedag van de botenparade gingen politie en gemeente op huisbezoek bij mogelijkezakkenrollers om ze te controleren en te waarschuwen. Daarnaast vroegen politie,gemeente en Koninklijke Horeca Nederland aandacht voor de campagne ?Ben jij hetwaard om beroofd te worden?. Via onder andere posters wilden zij bezoekers ervanbewust te maken dat zij met dure telefoons rondlopen en daarmee een gewilddoelwit zijn voor zakkenrollers.

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Amsterdam | 112 alarmeringen Amsterdam | Goedkoop Tanken in Amsterdam | Supermarkten in Amsterdam | Weerbericht Amsterdam