Jacht op zakkenrollers met Find My Phone-app

dinsdag 25 april 2017

Amsterdam - De politie roept mensen die Koningsnacht en Koningsdag in Amsterdam vieren op om een Find My Phone-app te installeren. Met behulp van de app wil de politie het aantal aanhoudingen van zakkenrollers tijdens het evenement vergroten.

Evenementen zijn geliefd bij zakkenrollers. Het is gezellig druk in de stad en mensen staan dicht op elkaar. Dit is de ideale situatie voor zakkenrollers om vaak ongemerkt hun slag te slaan en er vervolgens ongezien vandoor te gaan.

Er zijn verschillende  track en trace-apps waarmee de locatie van een gestolen telefoon achterhaald kan worden. Voor telefoons van het merk Apple is dit de Find My Iphone-app. Voor Android gebruikers zijn er verschillende apps voor de locatiebepaling, bijvoorbeeld Android Lost. Zorg daarnaast dat de smartphone met een wachtwoord beveiligd is.

Koningsdagvierders wordt verzocht om zo’n track en trace-app op de smartphone te installeren. Politiemensen zitten die dag klaar om met de inloggegevens (Icloud of Google-account) van de slachtoffers de locatie van de telefoon te achterhalen. Als de telefoon een signaal uitzendt gaan politiemensen vervolgens zo snel mogelijk naar die locatie toe. Zo wordt niet alleen de pakkans van de zakkenroller vergroot, maar ook de kans dat de telefoon kan worden teruggegeven aan de eigenaar.

Het zakkenrollersteam van de politie zet op Koningsnacht- en dag ook speciaal geprepareerde  telefoons in. Deze telefoons hebben een track en trace-systeem. Op het moment dat zo'n telefoon gestolen wordt, traceert een politieteam het toestel direct. Op deze manier kunnen de steler en/of heler snel worden opgespoord en aangehouden. In 2016 liepen al enkele notoire zakkenrollers tegen de lamp die een telefoon met track en trace hadden gerold. In dat jaar hield de politie twintig verdachten aan die verantwoordelijk waren voor tientallen diefstallen. Bij een van de verdachten nam de politie maar liefst twiting smartphones in beslag.

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Amsterdam | 112 alarmeringen Amsterdam | Goedkoop Tanken in Amsterdam | Supermarkten in Amsterdam | Weerbericht Amsterdam